Зберігання паперу – створюємо правильний мікроклімат

Зберігання паперу – створюємо правильний мікроклімат

Папір, як і інша паперова продукція, дуже сприйнятливий до умов навколишнього середовища: освітлення, комахи, температура, ступінь забруднення повітря і, звичайно, вологість. Наприклад, якщо в приміщенні, де зберігаються вироби з даної сировини, вологість повітря перевищує 65% - це незмінно приведе до появи цвілі і грибкових утворень. Зайва сухість теж не на користь: при показниках нижче 40% матеріал з часом починає розсихатися і згодом повністю руйнується.

Уберегти паперову продукцію від згубного впливу середовища допоможе спецобладнання. Наприклад, для боротьби з підвищеною вологістю слід встановити в приміщенні побутовий або промисловий осушувач . Це «розумна» техніка, яка самостійно підтримує потрібний рівень вологості в кімнаті, ефективно і просто. Користувачеві досить виставити необхідні налаштування і періодично спустошувати ємність з конденсатом (але при установці дренажної системи - рідина буде зливатися в систему, без втручання людини). Якщо проблема, навпаки, полягає в занадто сухому повітрі, розв'язати цю проблему допоможе також спеціальний прилад - зволожувач .

Питанню, який саме повинен бути мікроклімат для правильного зберігання паперу та паперової продукції, а також у чому плюси використання вологопоглиначів - присвячується означена стаття нижче. Читайте далі!

Дізнавайтеся також: «Навіщо потрібен на виробництві бісквітів та печива вологопоглинач?»



Умови зберігання паперової продукції


Щоб важливі документи, цінні книги, архівні матеріали та інші значущі вироби з паперу якомога довше залишалися цілісними й збереженими, в приміщенні зберігання повинні підтримуватися певні показники.

А саме:

Температура

Температура при зберіганні паперової продукції повинна бути на рівні від 17-19 ° С. При цьому допустиме коливання становить +/- 3 ° С протягом доби. До речі, сучасні осушувачі показують високу продуктивність в широкому діапазоні температур: -15- + 35 ° С / -30- + 40 ° С / 5-35 ° С / 1-35 ° С . Тому вони оптимально підходять для кімнат, в яких розміщені продукти з паперу.

*** Температура при зберіганні книг може бути і трохи нижче, але в даному випадку важливо враховувати комфорт людей, що працюють або знаходяться в кімнаті.

Цікавий матеріал: «Навіщо потрібен промисловий осушувач на кондитерському виробництві»

Вологість повітря

Перш за все варто розуміти, чому зайва вогкість / сухість згубна для паперової продукції. Папір є гігроскопічною сировиною, отже, вона добре поглинає і віддає вологу. Значить при занадто високих / низьких показниках - псується.

У кімнаті зберігання продуктів з паперу радять підтримувати вологість повітря в межах 40% (+/- 10 ° С). Допустиме коливання протягом доби +/- 5%. Для визначення рівня вологості використовують спеціальний прилад - гігрометр, який в сучасних осушувачах від Celsius , DT Group , Trotec , Meaco та інших надійних брендів вже вбудований в прилад.

*** Зверніть увагу: при переміщенні паперів в сховище - слід виконати умови по акліматизації. Для цього продукцію у відкритій упаковці необхідно протримати протягом трьох діб в мікрокліматі, рекомендованому для зберігання (параметри описані раніше).

Корисний матеріал: «Норми вологості в приміщеннях різного призначення»


Ступінь чистоти мікроклімату

Дрібнодисперсні частки, гази (сірководень, оксид азоту) і інші речовини, що літають в повітрі, згубно впливають на паперову продукцію. Вони, взаємодіючи з вологим середовищем, руйнують структуру матеріалу, через що він стає крихким і починає розсихатися. Крім того, при наявності в повітрі попелу, диму, цвілі або бруду, вироби з часом деформуються і темніють.

Щоб впоратися з проблемою, радять проводити очищення клімату за допомогою фільтрації повітря. Варто також відзначити, що деякі моделі осушувачів оснащені іонізатором (наприклад, Celsius OL-70 ), з допомогою якого повітряні потоки «позбуваються» від дрібних шкідливих часток. Таким чином дані прилади не тільки утримують вологість на необхідному рівні, але також роблять атмосферу більш корисною і комфортною.

Радимо прочитати: «Адсорбційний осушувач - навіщо потрібен на виробництві заморожених продуктів»

Освітлення

До світла в приміщеннях, де зберігаються вироби з паперу, також пред'являються певні вимоги. Найголовніше - виняток потрапляння прямих сонячних променів на паперову продукцію.

Тому що ультрафіолетові промені:

роблять волокна целюлози слабшими;

призводять до пожовтіння лисків і їх потемніння;

змінюють колір фарб, чорнила, палітурки.

Чим довше паперова продукція піддається впливу УФ-променів, то більші пошкодження.

У кімнатах має бути освітлення на рівні 10-50 люкс, а при експозиції, наприклад рідкісних книг - в межах 50-150 люкс.



3 поради по зберіганню паперу та паперової продукції


Виробники даної сировини рекомендують при зберіганні дотримуватися таких правил:

Не ставте вироби з паперу безпосередньо на підлозі.

Не ставте полиці з продуктами біля опалювальних приладів (не ближче 1 м).

Усуньте протяг в приміщенні, де зберігається папір.

Читайте також: «Умови зберігання вина і способи їх підтримки»

Робимо висновок: щоб папір зберігався тривалий період часу, не втрачаючи якісні показники, слід підтримувати в приміщенні всі параметри (освітлення, температура, чистота і вологість повітря) в рекомендованих діапазонах.

Інтернет-магазин «Побут допоможе вам утримувати вологість в будь-якому приміщенні на необхідному рівні. Замовляйте осушувач повітря для правильного зберігання паперової продукції в нашій компанії. Адже у нас продукція тільки перевірених брендів з офіційною гарантією виробника і за ціною прямого постачальника. З усіх питань телефонуйте: (099) 389 94 49.

248