Адсорбційний осушувач - навіщо потрібен на виробництві заморожених продуктів

Адсорбційний осушувач - навіщо потрібен на виробництві заморожених продуктів

Виробництво заморожених продуктів - процес, який повинен проходити безперервно. Адже навіть короткострокова «пауза» призводить до значного зниження прибутку компанії. Однією з причин незапланованої зупинки виробництва є підвищена вологість в цехах. Щоб прибрати зайву вогкість необхідно: спочатку «відігріти» випарник, а потім ретельно прибрати лід з конвеєрної стрічки, стін і підлоги. Процес тривалий і трудомісткий.

Як скоротити до мінімуму тимчасові і трудові витрати? Встановити в приміщеннях, де виробляються заморожені продукти, адсорбційний осушувач повітря . Такий прилад «забирає» вологу до того, як вона починає перетворюватися в крижані нарости. Як результат: «заледеніння» морозильних камер (як спіральних, так і тунельних) відбувається значно повільніше. А це значить - набагато менше простоїв, що, відповідно, веде до зростання продуктивності і прибутку компанії.


Принцип роботи та характеристики адсорбційного осушувача

Вологопоглинач обладнаний спеціальним ротором, що представляє собою своєрідну матрицю. Ротор, зроблений з композитних матеріалів, включає велику кількість повітряних каналів. Завдяки цьому створюється велика площа контакту з повітрям з метою подальшої адсорбції повітряного потоку в матеріалі ротора. Сам же ротор реактивується іншим, що заздалегідь нагрітий, потоком повітря. В результаті волога йде з контуру у вигляді вологого теплого повітря.

!!! Найбільш ефективні осушувачі повітря адсорбційного типу при низьких температурах: від -20-30 ° С і нижче (наприклад, модель Trotec TTR 250 HP ).



Як використовувати адсорбційний осушувач на виробництві заморожених продуктів?

Існує 2 основні шляхи виникнення вологи в морозильних зонах: 1. ззовні, із зовнішнім повітрям; 2. випаровування з заморожених продуктів. Таким чином, щоб зменшити інтенсивність заледеніння конвеєрної стрічки, робочих поверхонь і випарника, потрібно по максимуму скоротити приплив вогкості.

Щоб осушувач повітря адсорбційного типу функціонував на всі 100%, радять встановлювати його в залежності від того, як здійснюється виробництво заморожених продуктів:

Морозильна камера з тамбурною зоною

Наявність тамбурної зони, розташованої безпосередньо перед входом конвеєра в зону виробництва заморожених продуктів, дозволяє ефективно використовувати адсорбційний осушувач повітря (наприклад, DT Group MDC450 ). Варіанти підключення агрегату показані на малюнку 1, 2, 3 і 4.


Морозильна камера без тамбурної зони

Найпоширеніший варіант, при якому відсутня тамбурна зона при вході в морозильну камеру тунельного / спірального конвеєра. В даному випадку необхідно контролювати потік вологи при вході конвеєрів в морозильні зони. Це дозволить знизити кількість проникаючої ззовні вогкості (варіант підключення показаний на малюнку 1).

Якщо після такого способу установки правильного адсорбційного осушувача повітря всередині морозильної камери все ще спостерігається підвищена вологість - рекомендують підключати агрегат за схемою, показаної на малюнку 2 і 3.



Особливості застосування осушувачів повітря адсорбційного типу в холодильних складах

Зайва вогкість також негативно впливає на роботу холодильних складів, де зберігається заморожена продукція. У чому полягає проблема? Зледеніла підлога дуже нагадує каток, який знижує швидкість вантажно-розвантажувальних робіт, а також може стати причиною отримання працівником виробничої травми. В обох випадках - це веде до збитків компанії-виробника.

Крім цього, завдяки підвищеній вологості в холодильних складах «туманно» і негерметично закриваються двері, що знижує вже ефективність роботи самого морозильного обладнання. Як результат - зменшується температура всередині складських приміщень і псується заморожена продукція. Знову ж це загрожує підприємству фінансовими втратами.

Як вирішити проблему? Найпростіше і при цьому ефективніше - встановити адсорбційний осушувач повітря. Даний прилад «захоплює» вологу відразу за воротами навантажувального тамбура, запобігаючи проникненню вогкості всередину складів. Сухе повітря, потрапляючи в тамбур, швидко прибирає конденсат, перешкоджаючи оледенінню холодних поверхонь.



3 причини використовувати на виробництві заморожених продуктів адсорбційний осушувач

Установка вологопоглинача адсорбційного типу на холодильних складах і в морозильних камерах - це:


Зниження періодичності розморожування випарників

Відтавання призводить до підвищення температури в приміщеннях, де проводиться і зберігається заморожена продукція, що незмінно призводить до її псування. Особливо це актуально в теплу спору року. Крім того, при розморожуванні витрачається в 4-5 разів більше електроенергії, ніж при розтоплюванні льоду.


Відсутність туману і обмерзання всіх поверхонь

Використання адсорбційного осушувача повітря моделі DT Group MDC250 або інших позбавляє від поганої видимості, слизької підлоги і негерметично закритих дверей, які ведуть до додаткових фінансових витрат і травматизму.


Попередження утворення інею на випарниках

Це дозволяє системі охолодження працювати максимально ефективно, підтримуючи необхідний температурний режим в камерах.

Додатковий плюс застосування на виробництві замороженої продукції адсорбційного осушувача повітря - підвищення санітарно-гігієнічного стану приміщень.

Залишилися питання по використанню вологопоглиначів адсорбційного типу - зв'яжіться з менеджерами інтернет-магазину «Побут» по тел: (097) 586 81 58.

78