Осушувач адсорбційного типу – для правильного зберігання зерна
Одним з головних правил довгострокового зберігання зерна є активне вентилювання. За допомогою даної технології проводиться дегазація / газація, обігрів / охолодження і підсушування продуктів. Але, як показує практика, цей метод не дає очікуваних результатів.
Наприклад, згідно затверджених для зберігання зерна вимог, для його підсушування досить подавати в силос забортне повітря з певним відносним рівнем вологості. Через деякий час встановлюється рівновага між відносною вологістю повітряних потоків і вологістю самих культур. Для кожного параметра температури і відносної вологості повітря є своя рівноважна вологість зернової продукції.
Наприклад, за умови, що RH становить 15-20%, а температура дорівнює 20 ° С, вологість рівноваги зерна тримається в межах 7%, а при RH дорівнює 100%, вже досягає 33-36%.
Читайте також: «Умови зберігання вина і способи їх підтримки»
Оптимальні для зберігання зерна показники для повітря - 60-70% (за умови позитивної температури в діапазоні 10-20 ° С), що забезпечує вологість зерновим продуктам в межах 13-14%. При появі в продукції вільної води, виникає так звана «критична вологість», яка відповідає 14,5-16%. Показники вологості, що виходять за встановлені норми зберігання продукції в силосах, загрожують пліснявіння зерна і в кінцевому підсумку до його втрати.
Корисний матеріал: «Вологопоглинач на автомийці. Більше машин - більший прибуток »
Чому активне вентилювання неефективне при зберіганні зерна?
Щоб показати, що використання тільки вентилювання для підтримки оптимальних умов зберігання зернових культур є недостатнім, проведемо прості розрахунки. Візьмемо звичну для вересня-жовтня температуру повітря - 15 ° С. Верхня кришка силосу також буде приблизно такої ж температури. З огляду на принцип «точки роси», конденсату у верхній обичайці силосу на внутрішній поверхні уникнути не вдасться.
Приклад: в силосі з засипанням 3,5 тис. Тонни необхідно пропустити через шари культур 21 тис. м3 / год (6 м3 / год на 1 тонну), забираючи при цьому близько 70 тис. кг вологи. Усунення зайвої вогкості займе більше 700 годин (21 тис. * (0,0132 - 0,0085) = 98,7 кг / год; потім 7 тис. Ділимо 98,7 і отримуємо 709 г.)
При таких умовах за 1 годину близько 30 літрів конденсату будуть потрапляти в верхні шари продукції (навіть якщо 30% рідини будуть конденсуватися, а 70% віддалятися через вентиляцію).
Який висновок? Використання для вентилювання зерна, при тривалому його зберіганні, необробленого повітря тягне за собою можливість появи конденсату зсередини кришки силосу і як результат зволоження верхніх шарів маси.
Рішення проблеми підвищеної вологості при зберіганні зерна
Щоб уникнути при зберіганні зерна запліснявіння і подальшу втрату культури, потрібно знизити температуру сушильного агента до показників, одержуваних у результаті її стиснення в вентиляторі, де температура збільшується на 5-7 ° С. Допомогти з цим зможуть адсорбційні осушувачі повітря . Прилади зменшують абсолютну вологість повітря, завдяки чому значно скорочується час просушування зернової продукції.
Інформація в тему: «Адсорбційний осушувач - навіщо потрібен на виробництві заморожених продуктів»
Доводимо на прикладі рентабельність використання адсорбційного осушувача повітря:
Сушка 1 тонни атмосферним повітрям триває приблизно 71 год (6 * (0,0132-0,0085) = 0,028 кг; потім 2 ділимо на 0,028, отримує 71 годину).
Сушка 1 тонни обробленим повітрям триває 10 годин (6 * (0,0367-0,0035) = 0,2 кг, далі 2 ділимо на 0,2 і отримуємо 10 г.).
Висновок: виконання при зберіганні зерна сушіння за допомогою обробленого повітря в 7 разів ефективніше, ніж за допомогою непідготовленого. Таким чином вдасться виключити можливість псування зернових культур і, отже, уникнути фінансових втрат на підприємстві.
Принцип роботи осушувача повітря адсорбційного типу дивіться на відео:
Таблиця співвідношення температури точки роси і температури навколишнього середовища
Радимо прочитати: «Навіщо потрібен промисловий осушувач на кондитерському виробництві»