Чи можна на цукровому виробництві обійтися без осушувачів повітря?

Чи можна на цукровому виробництві обійтися без осушувачів повітря?

Виробництво якісної цукрової продукції залежить від багатьох факторів, в числі яких - спеціалізоване обладнання та дотримання норм температури / вологості. Надлишки вологи в повітрі можуть стати причиною неякісного виготовлення цукру, його перевезення та зберігання. Як уникнути псування цукру в харчовій промисловості і яка роль відведена осушувачі повітря на виробничих етапах? Про це і не тільки дізнаєтеся зі статті.

Якими властивостями володіє цукор?

Найчастіше покупці оцінюють цукор за такими параметрами: зовнішній вигляд упаковки, смак, запах, колір, розмір кристалів, а також по тому, наскільки сухим є даний продукт. 

За загальним вимогам, колір цукру повинен бути білим, але є винятки (білий з жовтим відтінком - для подальшої переробки).

Розмір кристалів (блискучі з гострими гранями) - від 0,55 до 0,95 мм. 

Наступний параметр - це сухість , від якої залежить сипкість. Чим менше вологості в продукті, тим довше цукор збереже смакові якості (близько 8 років).

Як же перевірити якість цукру, коли немає можливості оцінити його на смак і запах? Досить взяти прозору склянку, залити злегка теплу воду і всипати пару ложок цукру. Результат - цукор повинен повністю розчинитися, не залишивши на дні опадів і надлишку сипучої суміші. Якщо ж цього не сталося - якість продукції сумнівне.

Етапи виробництва цукру-піску

Щоб плавно перейти до процесу осушення повітря на цукровому виробництві, розглянемо коротко, як отримують солодку продукцію.

Стадії виробництва:


Отриману буряк очищають від домішок.

Далі з бурякової стружки видавлюють дифузний сік з подальшою його очищенням і виправними.

Потім відбувається варіння утфелю і отримання кристалічного цукру.

Завершальними етапами є сушка і охолоджування.

Від дотримання всіх норм і правил, особливо на останньому процесі, залежить і якість виготовлення, і зберігання цукрового піску.


Осушувачі повітря на цукровому виробництві 

Отже, ми добралися і до осушення повітря на виробництві цукру і рафінаду.

Солодка продукція, як відомо, швидко поглинає вологу, а це загрожує такими негативними наслідками, як:


карамелизация в процесі обробки;

злипання і утворення грудок на етапах виготовлення;

поява конденсату (грибка, вогкості) на складі і в виробничих приміщеннях;

псування металевих предметів або зупинка робочого процесу через появу корозії;

швидкий знос техніки і погіршення санітарно-гігієнічного стану самого приміщення.

Щоб дотримуватися всіх умов з виготовлення і зберігання цукрового піску, необхідно контролювати показники вологості повітря. Загальноприйнятою нормою є діапазон від 30 до 50%. Якщо говорити про показники для зберігання даної продукції, то при температурі 24 градуси показник не повинен перевищувати позначку 50%. Якщо приміщення опалюється, зберігання продукції може досягати 8 років, без опалення - від 1,5 до 4 років.

Установка осушувача повітря - вирішення проблеми з вологістю повітря

Щоб дотримуватися всіх норм вологості під час виробничого процесу, варто обзавестися осушувачем повітря. Найчастіше у великих приміщеннях, на складах використовують моделі адсорбційного типу. Висока продуктивність і можливість осушити повітря в неопалюваних приміщеннях дозволяє використовувати пристрій і для підтримки заданого рівня вологості.

Функціональні характеристики адсорбционного осушувача повітря:


видалення надлишку вологи за допомогою спеціальних адсорбційних речовин;

контроль рівня вологості при зберіганні продукції;

запобігання появи корозії (псування металевих предметів), також цвілі, грибка;

підвищення санітарно-гігієнічного стану приміщення;

збереження якості продукції та упаковки.

Для цукрового виробництва відмінно підійдуть осушувачі німецького виробника Тротек, які вже багато років демонструють свою надійність і якість роботи на тисячах виробництв. У лінійку найпопулярніших моделей увійшли: Trotec TTR 200, Trotec TTR 300, Trotec TTR 400 D, Trotec TTR 500 D.

 

Можна сказати, що на сьогоднішній день без осушувачів повітря важко уявити будь-яке велике підприємство. Навіть на етапі сушіння цукрового піску потрібно застосування такого агрегату. Це дозволяє в лічені години усунути надлишки вологи в продукції і не зіпсувати якості під час транспортування та зберігання. Більше інформації про осушувачах ви можете дізнатися, проконсультувавшись з нашими фахівцями.

245